Unoffical empeg BBS

Quick Links: Empeg FAQ | Software | RioCar.Org | Hijack | BigDisk Builder | jEmplode | emphatic
Repairs: Repairs | Addons: Eutronix | Cases

Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#231227 - 21/08/2004 23:48 New to empeg, need some help.
meth222
new poster

Registered: 21/08/2004
Posts: 18
Hi everyone, I just bought a used car and it came with a RIO empeg player. I am having some problems working the emplode software on the computer. Here is the situation... I have the empeg powered on and an ethernet cable connected. When I turn on emplode, the flashlight keeps spinning and doesn't detect the player. Can someone shine some light on this problem?

Top
#231228 - 22/08/2004 00:08 Re: New to empeg, need some help. [Re: meth222]
TigerJimmy
old hand

Registered: 15/02/2002
Posts: 1049
Make sure your empeg IP address and netmask are compatible with those on your LAN. You can determine the current IP address of the player through the About menu. You will need to either change the settings on your computer to match the player (temporarily), or connect via serial cable or USB to reset the player's ip configuration if they are not compatible.

There is an excellent FAQ that you should read in its entirety. Start with the "Networking and home connection questions" section.

Jim

Top
#231229 - 22/08/2004 03:22 Re: New to empeg, need some help. [Re: meth222]
SE_Sport_Driver
carpal tunnel

Registered: 05/01/2001
Posts: 4903
Loc: Detroit, MI USA
Welcome to the community! We'll have you up and running in no time!

Unless you KNOW that DHCP is enabled on the player and you have DHCP running on your network, try connecting via USB or serial on your first try until you can configure and save your network configuration.
_________________________
Brad B.

Top
#231230 - 22/08/2004 04:22 Re: New to empeg, need some help. [Re: meth222]
tfabris
carpal tunnel

Registered: 20/12/1999
Posts: 31384
Loc: Seattle, WA
You said you connected an ethernet cable, but didn't say what the other end of the cable was plugged into. If the other end of the cable is connected directly to your PC, it might simply be the wrong kind of cable. Definitely follow that link TigerJimmy gave you to the networking connections FAQ. All is explained there.
_________________________
Tony Fabris

Top
#231231 - 22/08/2004 07:49 Re: New to empeg, need some help. [Re: meth222]
schofiel
carpal tunnel

Registered: 25/06/1999
Posts: 2992
Loc: Wareham, Dorset, UK
I am utterly astonished that someone has sold a player *with a car*.
_________________________
One of the few remaining Mk1 owners... #00015

Top
#231232 - 22/08/2004 11:37 Re: New to empeg, need some help. [Re: schofiel]
SE_Sport_Driver
carpal tunnel

Registered: 05/01/2001
Posts: 4903
Loc: Detroit, MI USA
There was an eBay listing for a Porsche 911 that included a RioCar a while back... not showing up in searches..
_________________________
Brad B.

Top
#231233 - 22/08/2004 18:18 Re: New to empeg, need some help. [Re: tfabris]
meth222
new poster

Registered: 21/08/2004
Posts: 18
Quote:
You said you connected an ethernet cable, but didn't say what the other end of the cable was plugged into. If the other end of the cable is connected directly to your PC, it might simply be the wrong kind of cable. Definitely follow that link TigerJimmy gave you to the networking connections FAQ. All is explained there.


I'm pretty sure the cable is right. The owner gave me the ethernet cable he used to load music. Also, the link light on the back of the player is lit when it is plugged in.

Top
#231234 - 22/08/2004 18:19 Re: New to empeg, need some help. [Re: schofiel]
meth222
new poster

Registered: 21/08/2004
Posts: 18
Quote:
I am utterly astonished that someone has sold a player *with a car*.


What is wrong with buying a car with the player?

Top
#231235 - 22/08/2004 18:23 Re: New to empeg, need some help. [Re: meth222]
andym
carpal tunnel

Registered: 17/01/2002
Posts: 3990
Loc: Manchester UK
It's just that you'd get far more money selling the empeg separately than by including it in the sale of the car.
_________________________
Cheers,

Andy M

Top
#231236 - 22/08/2004 18:30 Re: New to empeg, need some help. [Re: TigerJimmy]
meth222
new poster

Registered: 21/08/2004
Posts: 18
Quote:
Make sure your empeg IP address and netmask are compatible with those on your LAN. You can determine the current IP address of the player through the About menu. You will need to either change the settings on your computer to match the player (temporarily), or connect via serial cable or USB to reset the player's ip configuration if they are not compatible.

There is an excellent FAQ that you should read in its entirety. Start with the "Networking and home connection questions" section.

Jim



Can you please elaborate on where the "about" menu is and how I can temporarily match my computer's settings? I just tried using jemplode and it actually detected the player. After I clicked OK, a message would pop up and say, "Unable to open connection to device. Failed to connect to the specified device. Please verify the device's IP address." Oh and thanks for the link.

Top
#231237 - 22/08/2004 18:31 Re: New to empeg, need some help. [Re: andym]
meth222
new poster

Registered: 21/08/2004
Posts: 18
Well I had to pay extra for the player

Top
#231238 - 22/08/2004 18:53 Re: New to empeg, need some help. [Re: meth222]
mtempsch
pooh-bah

Registered: 02/06/2000
Posts: 1996
Loc: Gothenburg, Sweden
The About menu is one of the first layer menu entries on the empeg. Press the Down button to get to the first layer, the left or right until you highlight the About entry, the Down to enter the About screen.

Just cause the cable worked for the previous owner doesn't mean he had the same [network] setup as you. If he connected through a hub/switch he most likely used a straight ethernet wire, but for a a direct computer to empeg connection you need a cross-over ethernet wire...
_________________________
/Michael

Top
#231239 - 22/08/2004 19:02 Re: New to empeg, need some help. [Re: mtempsch]
meth222
new poster

Registered: 21/08/2004
Posts: 18
I have cable modem connected to a hub. Is there an easier way to connect the player to the hub and my computer to the hub? I still can't get the connection up.

Top
#231240 - 22/08/2004 19:41 Re: New to empeg, need some help. [Re: meth222]
schofiel
carpal tunnel

Registered: 25/06/1999
Posts: 2992
Loc: Wareham, Dorset, UK
I'd just get a USB cable sorted out and connect with that first to sort out the ethernet addressing. You'll need to set up emplode to do this via the options button on the connect dialogue that pops up while emplode is trying to connect to a player.

If you pop up the "About" menu choice on the player, you will see what IP address and subnet mask the player expects to be on. If this is different to your network address range, unless you set up a static route pointing to the address your PC will have no way to reach it. Likewise, there will be no return route to the PC that the player knows of. You are better getting them onto the same subnet: USB and player config from emplode is the quickest way to do this.
_________________________
One of the few remaining Mk1 owners... #00015

Top
#231241 - 22/08/2004 20:06 Re: New to empeg, need some help. [Re: meth222]
mtempsch
pooh-bah

Registered: 02/06/2000
Posts: 1996
Loc: Gothenburg, Sweden
As Rob says, getting it working with USB first is probably a good idea - though on XP you can have some problems with that as well (should be well documented in the FAQ though).

If you have both the computer and cable modem plugged into the hub, you should just need to plug the empeg into the hub with a straight ethernet wire (normally you can check, through the transparent top of the plug, that the wire colors are in the same order in both plugs when you line them up next to each other).

With that settled you need to get the empeg and computer talking on the same subnet, using similar but different IP-addressen. Do you use internal DHCP (dynamically assigned IP addresses), internal static addresses or does your computer get its address from your ISP (ie gets a IP number that is directly accessible from the internet?) Do you have more units connected to teh hub than the cabke modem and the PC you use to [try to] talk to the empeg?

Try Start -> Run -> "cmd" (or "command" depending on Windows version). Then type "ipconfig" (without the qoutes) into the command window and hit enter. Post the output here. Also post the IP-address and subnet mask you get from the empegs About menu.
_________________________
/Michael

Top
#231242 - 22/08/2004 21:33 Re: New to empeg, need some help. [Re: mtempsch]
meth222
new poster

Registered: 21/08/2004
Posts: 18
I am using Windows XP. The eth0 IP for the player is 192.168.1.2 and the eth0 DHCP is 255.255.255.255. The IP for my computer is 192.168.0.179 and subnet mask is 255.255.255.0.

Top
#231243 - 22/08/2004 21:50 Re: New to empeg, need some help. [Re: meth222]
tfabris
carpal tunnel

Registered: 20/12/1999
Posts: 31384
Loc: Seattle, WA
Quote:
The eth0 IP for the player is 192.168.1.2 and the eth0 DHCP is 255.255.255.255. The IP for my computer is 192.168.0.179 and subnet mask is 255.255.255.0.

Aha. That's the problem.

192.168.1.2 (player)
192.168.0.179 (computer)

The player and the PC are on two different subnets.

Change the player to 0 or the PC to 1, and they'll start talking.
_________________________
Tony Fabris

Top
#231244 - 22/08/2004 22:13 Re: New to empeg, need some help. [Re: schofiel]
SE_Sport_Driver
carpal tunnel

Registered: 05/01/2001
Posts: 4903
Loc: Detroit, MI USA
Quote:
you will see what IP address and subnet mask the player expects to be on


"About" only shows the IP address and one other thing (gateway or DHCP server?). It doesn't show the Subnet Mask. I asked in "Wish Lists" for it to be added though.
_________________________
Brad B.

Top
#231245 - 22/08/2004 22:14 Re: New to empeg, need some help. [Re: meth222]
SE_Sport_Driver
carpal tunnel

Registered: 05/01/2001
Posts: 4903
Loc: Detroit, MI USA
This will all seem so simple once it's sorted out!
_________________________
Brad B.

Top
#231246 - 22/08/2004 23:24 Re: New to empeg, need some help. [Re: tfabris]
meth222
new poster

Registered: 21/08/2004
Posts: 18
Quote:

Change the player to 0 or the PC to 1, and they'll start talking.


Yes, this is what I have been trying to do for a long time... HOW do you change it??

Top
#231247 - 22/08/2004 23:26 Re: New to empeg, need some help. [Re: meth222]
tman
carpal tunnel

Registered: 24/12/2001
Posts: 5528
Plug the empeg in via serial or USB and run Emplode. It's in the settings.

Top
#231248 - 22/08/2004 23:28 Re: New to empeg, need some help. [Re: meth222]
SE_Sport_Driver
carpal tunnel

Registered: 05/01/2001
Posts: 4903
Loc: Detroit, MI USA
The only way to change those settings on the player is to first connect to it via USB or a Serial cable. Once you've connected, you can change the network settings of the empeg in either "Preferences" or "Settings".
_________________________
Brad B.

Top
#231249 - 23/08/2004 15:36 Re: New to empeg, need some help. [Re: SE_Sport_Driver]
meth222
new poster

Registered: 21/08/2004
Posts: 18
Ok I got it to work with the USB. Now I have gone into File, Configure Player, to try to change the IP for Player but it still doesn't work with the ethernet. Also, the player keeps freezing everytime I try to synchronize. Is there a reason why?

Top
#231250 - 23/08/2004 15:40 Re: New to empeg, need some help. [Re: meth222]
pgrzelak
carpal tunnel

Registered: 15/08/2000
Posts: 4859
Loc: New Jersey, USA
Where does it freeze? I suspect that it might be doing a disk check, and that can take a while depending on what kind of drives (capacity) are in it.
_________________________
Paul Grzelak
200GB with 48MB RAM, Illuminated Buttons and Digital Outputs

Top
#231251 - 23/08/2004 16:21 Re: New to empeg, need some help. [Re: meth222]
tfabris
carpal tunnel

Registered: 20/12/1999
Posts: 31384
Loc: Seattle, WA
Quote:
Ok I got it to work with the USB. Now I have gone into File, Configure Player, to try to change the IP for Player but it still doesn't work with the ethernet.

Please be specific and explain what you mean when you say "it still doesn't work".

With the USB cable connected, after exiting emplode and restarting it, are the new player IP address settings correct, or did they seem to revert back to their old settings? If they reverted back to their old settings, we're talking disk problems, such as a the synch not working and the config.ini file isn't getting written properly.

If the new player IP address settings are correct (the settings "took"), but the player still isn't being found on ethernet, then we're back to checking the cable type. Did you ever go and read this and this? If not, please do so now, read them carefully, because your problems is likely one of the ones listed there.

What are the IP address and netmask of the player and the PC now, after you made the change?

Can you ping the player from a command prompt?
ping 192.168.0.2

Is there another device on your network that already has the address .2?
_________________________
Tony Fabris

Top
#231252 - 23/08/2004 16:46 Re: New to empeg, need some help. [Re: tfabris]
wfaulk
carpal tunnel

Registered: 25/12/2000
Posts: 16706
Loc: Raleigh, NC US
Also, does it sync properly over USB? I know the IP stuff was changed, but how about trying the same sort of activity being attempted over Ethernet?
_________________________
Bitt Faulk

Top
#231253 - 23/08/2004 17:45 Re: New to empeg, need some help. [Re: meth222]
meth222
new poster

Registered: 21/08/2004
Posts: 18
Ok... I am very frustrated.

First of all, the USB connection is very shaky. When I open emplode it would only read my player 1/4 of the time. Sometimes, it would say "there doesn't appear to be a device connected." Sometimes, the flashlight would just keep spinning and not detect anything. I have to keep connecting the player and power switches and restarting my computer just to get connected into the player.

Next problem, when I sychronize, it would do everything until it reaches the last step (restarting player) then freeze and the Windows Send Report thing would pop up. After I get rid of that, the emplode would just disappear and I would have to return to my first problem.

Problem 3: The really really sad part is... sometimes it wouldn't even sychronize and the player would freeze right when I hit sychronize. This just forces me to sychronize even more so I won't lose all my work. Again, the windows send report pops up and emplode closes itself... Repeat to problem 1.

I'm thinking about using the ethernet connection but I want to get this straightened out before I move on.

Top
#231254 - 23/08/2004 17:51 Re: New to empeg, need some help. [Re: meth222]
schofiel
carpal tunnel

Registered: 25/06/1999
Posts: 2992
Loc: Wareham, Dorset, UK
You are running XP from what you are saying (Windows Report) and the symptoms you describe sound like you are using the wrong USB driver for the machine. You need to read the FAQ to find out the correct driver, remove the old one, install the correct one, reboot, try again.

Also, you are not being very clear about how you report your ethernet problems. I still can't tell if you are using a crossed, or straight, cable to your player. I also have not got a clear picture of the networking hardware setup you are using. It might be an idea to loose the frustration (we are trying to help), repeat your description of the problem (keep it simple and don't worry about upsetting people or thinking you sound silly) and then let us run a round of questions past you. I still think you are using a cross cable and I am not clear that your ethernet settings on your PC are correct.

Please help us to help you - we can't see your machine, can't use the keyboard and mouse, so forth. You are the eyes and ears. Without your help, we can't help you at all
_________________________
One of the few remaining Mk1 owners... #00015

Top
#231255 - 23/08/2004 18:01 Re: New to empeg, need some help. [Re: meth222]
SE_Sport_Driver
carpal tunnel

Registered: 05/01/2001
Posts: 4903
Loc: Detroit, MI USA
I didn't see this covered yet (unless I skimmed over it), but are you using version 2.00final for both emplode AND on the car player?
_________________________
Brad B.

Top
#231256 - 23/08/2004 18:33 Re: New to empeg, need some help. [Re: meth222]
Phoenix42
veteran

Registered: 21/03/2002
Posts: 1419
Loc: MA but Irish born
If you let us know where you are maybe some one can drop over and provide you with a more direct helping hand.

Top
Page 1 of 2 1 2 >